1917: Surovost války

První světová válka je označována za jeden z nejstrašnějších konfliktů v dějinách lidstva počet obětí byl vůbec největší ze všech válek a podmínky ve kterých muži bojovaly by se daly přirovnat k peklu. O něm vypráví i snímek 1917.

Procházka dvou

Tak nějak by se dal shrnout děj celého snímku, který vypráví o nesnadném úkolu, který dostanou dva vojáci. Na jeho splnění však záleží obrovské množství lidských životů, a proto je potřeba postupovat rychle, neohlížet se, ale zároveň být co nejvíce opatrný.

Během jejich cesty se můžeme vcítit do atmosféry, která panovala v zákopech, ze kterých muži přeléval v nesmyslných útocích tam a zase zpět. Poznáme, že už samotné setrvávání v blátě, špíně, mezi mrtvolami a ostnatými dráty bylo neskutečně náročné. A do toho se ještě ozval hvizd píšťalky, který znamenal povel k útoku a nutnost tančit tanec smrti mezi kulkami rozsévajícími smrt.

1917 je ovšem unikátním snímkem nejen díky svému příběhu. Jedinečné je i audiovizuální pojetí celého snímku. Ve filmu totiž nenajdete ani jediný střih. Vše tak vypadá, jako by byl film natáčen na jediný záběr. Tak tomu samozřejmě nebylo, ale nové technologie umožňují tento dojem vyvolat.

Tím je ještě více prohloubeno pouto, které diváka k dvojici vojáků přitahuje, a pomáhá se dokonale vžít do nich samotným i celého okolního prostředí. Jeho surovost je pak skvělě vyjádřena nádhernou scénou, která přechází z ponurých zákupů na bojiště plné smrti až do zelených luk, které válečná mašinérie ještě nesemlela.

1917 je snímek pro každého, koho zajímá atmosféra prvního světového válečného konfliktu a rozhodně se řadí mezi velice povedené válečné snímky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup